Sularda bulunan Ca (Kalsiyum) ve Mg (Magnezyum) mineralleri sertliği (kireci) oluşturmaktadır. Sertlik mineralleri, başta insan sağlığı olmak üzere , tesisata ve su ile çalışan makinelere zarar verdiği için, sulardan uzaklaştırılması gerekmektedir. Sulardan sertliğin giderilmesi amacı ile,katyonik reçine minerali ile dizayn edilen su yumuşatma sistemleri kullanılmaktadır reçine bünyesinde bulunan Na ( Sodyum ) iyonu ile , suda bulunan Ca ve Mg iyonlarının yer değiştirmesi sonucunda sulardan sertlik giderme işlemi gerçekleştirilmektedir. Reçine bünyesinde zamanla azalan Na iyonunu yenilemek amacı ile, su yumuşatma üniteleri tuz ( NaCI ) ile rejenerasyon yapmaktadır. Reçinenin bünyesinde tuttuğu Ca ve Mg iyonları ise , rejenerasyon işlemi esnasında su ile gidere atılmakta, böylece reçine temizlenmektedir.
Su yumuşatma ünitelerinde kullanılan otomasyonlarla , rejenerasyon işlemi tamamen otomatik olarak yapılmaktadır. Otomasyon üniteleri , çalışma prensiplerine göre aşağıdaki gibi iki gruba ayrılmaktadır:
Zaman Kontrollü
Zaman Kontrollü Su Yumuşatma Sistemleri otomatik olarak her gün yada ayarlanan günlerde gece ( 02:00 – 03:00 ) tuzlu su ile rejenerasyon işlemi yapan sistemlerdir.
Debi Kontrollü
Debi Kontrollü Su Yumuşatma Üniteleri Üniteleri , ham su sertlik derecesine ve kullanılan reçine miktarına göre , ayarlanan debilerde otomatik olarak tuzlu su ile rejenerasyona giren su yumuşatma üniteleridir. Debi kontrollü su yumuşatma ünitelerinin rejenerasyon aralıkları , su kullanım miktarına bağlı olarak değişmektedir.
Sert ( Kireçli ) Suyun Zararları Nelerdir
- Sert su ile çalışan tüm cihazların ömürleri kısalır ,
- Elektrikli cihazların, rezistansları kireç ile kaplanarak zarar görür ,
- Sert su ile çalışan makineler daha geç ısınacağı için , ısı ve enerji kaybı meydana gelir,
- Sert suyun temas ettiği yüzeylerde kirecin bıraktığı istenilmeyen lekeler oluşur,
- Sert sularda , banyo veya duş sonrasında sabun kalıntıları , deri gözeneklerini tıkar ve saç tellerini sertleştirir,
- Sert suyun köpürmeyen özelliğinden dolayı sabun ve temizlik malzemesi sarfiyatı artar,
- Sertlik mineralleri yemeklerde istenilmeyen bir tat verir,
- Sert su ile yıkanan elbiseler , kumaş üzerinde kalan mineraller nedeniyle donuk ve kirli gözükmektedir,
- Sert suyun bıraktığı film tabakası ve sabun kalıntıları yüzeylerin temizlenmesini zorlaştırır,
- Güneş enerji kolektörlerine zarar verir,
- Su tesisatına zarar verir,
- Soğutma kulelerine zarar verir,
- Buhar kazanlarına zarar verir , daha fazla kimyasal tüketime ve enerji kaybına neden olur,
- Boiler tanklarına zarar verir,
- Buhar hatlarındaki kondenstopların zarar görmesine neden olur,
- Fun – coil ve chiller ünitelerine zarar verir,
- Eşanjörlere zarar verir,
- Duş başlıkları , küvetler , bataryalar vb. aksesuarlara zarar verir,
- Sert sular özellikle mutfak yağları ile birleşerek giderlerde tıkanmayı hızlandırır,
- Çay / Kahve makinalarına zarar verir
Su Yumuşatma Nerelerde Kullanılır ?
Su Yumuşatma sistemleri genellikle suda sertlik sorunu olan tüm alanlarda kullanılmakla birlikte, en yaygın kullanım alanları;
- Villalar
- Apartmanlar
- Oteller, Gıda Endüstrisi
- İlaç Endüstrisi
- Hastaneler
- Kozmetik Endüstrisi
- Okullar
- Kimya Endüstrisi
- Otomotiv Endüstrisi
- Restaurantlar
- Buz Makineleri
- Çamaşırhaneler
- Laboratuarlar
- Araba Yıkama Tesisleri
- Çay, Kahve
- Cola Makineleri
- Boiler, buhar kazanı
- Kağıt Endüstrisi
- Yemek Fabrikaları
Suyu yumuşatmanın Avantajları Nelerdir ?
Her türlü deterjan ve kimyasaldan tasarruf sağlar ,Elektrik ve enerji tasarrufu sağlar ,Güneş Enerji Ünitelerini korur,Tesisatı korur ,Çamaşırhanelerde grilik sorununu ortadan kaldırır, Buhar kazanları , boiler üniteleri , kuleler vb. ekipmanları korur ve bu ünitelerde kullanılan kimyasallardan daha yüksek verim alınmasını sağlar. Su ile çalışan bütün makinelerin rezistanslarını korur ( Çamaşır makinesi , Bulaşık makinesi , Şofben gibi ) ve makinelerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Kirecin insan sağlığına vermiş olduğu zararları ortadan kaldırır.
Su yumuşatma cihazları broşür ve kataloğu için; su yumuşatma katalog adresimizi ziyaret edebilir, daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.Su içerisinde eriyik halde bulunan Anyon ve Katyonlar, suyun Sertlik ve İletkenliğini yükseltmektedir. Bu durum suyun yapısını bozmaktadır. Sertlik ve İletkenliğin tolerans değerlerinin üzerine çıkması durumunda suyun kullanım yerine göre Endüstriyel işletmeler ve İnsan sağlığı için büyük problemlere neden olmaktadır. Özellikle su ile ürün & çalışma yapan işletmelerin ve çeşitli fabrikaların suyun sertliğinden dolayı çok büyük kayıplar, zararlarla karşı karşıya geldiği görülmektedir.
Aynı zamanda evsel kullanımlarda sert suların tesisatlarda ve su ile çalışan çamaşır makinesi bulaşık makinesi gibi cihazlara onarımı güç zararlar vermektedir. Gerek endüstriyel gerekse evsel kullanımlarda yaşanılan bu problemlerin zararları ülke ekonomisine çok büyükkayıplar getirmektedir. Bu problemleri aşmanın en etkili yollarından biri, iyon değişimi metodu kullanılarak yapılır, bu işleme su yumuşatma ;adı verilir. Sertlik giderimi için Kalsiyum ve Magnezyum iyonlarının yerine suya sodyum iyonu verilir. Böylece Katyonik Reçine ile su yumuşatma işleminin gerçekleştirilmesi sağlanmış olur.
Su Yumuşatma Sistemi Nasıl Çalışır ?
İletkenlik giderimi için ise suyun içerisindeki Katyon ve Anyonların tamamının tutulması sağlanmalıdır. Bunun için iki yöntem kullanılır farklı kolonlarda (tanklarda) Katyonik Reçine ve Anyonik Reçineden su geçirilerek saflaştırma sağlanır. Bu yöntemin avantajı; ayrı kolonlardaki reçinelerin ters yıkama yapılarak tutmuş oldukları mineralleri, reçine üzerinden uzaklaştırma yapabilmesidir. İkinci yöntem ise Mixbed Reçine kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde tek kolon içerisinde karışık olarak bulunan Anyonik ve Katyonik Reçineden su geçirilerek arıtma işlemi yapılır. Avantajı tek kolon kullanıldığı için kapladığı alan daha azdır. Dezavantajı ise ters yıkama yapılamadığı için kapasitesi dolduğunda yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Su Yumuşatma Tankı
Yumuşatma ünitesinin tank malzemesi isteğe bağlı, composit olarak uygulanabilmekte veya AISI 304-316 paslanmaz çelikten üretilmektedir. Su yumuşatma ünitesinin otomasyonu 3 ana başlık altında toplanabilir. Tandem (iki tanklı) su yumuşatma sistemleri, Single (tek tanklı) Volümetrik kontrollü su yumuşatma sistemleri ve Single Timer kontrollü su yumuşatma sistemleri olarak ayrılmaktadır. Tandem su yumuşatma sistemleri; 24 saat kesintisiz su tüketen endüstriler ve çok yüksek sertlik değerine sahip suların sertliğinin giderilmesinde son derece uygun ve ekonomik sistemlerdir. Tandem yumuşatma sistemlerinde kullanılan tüm kontrol valfleri; servis, rejenerasyon ve ters yıkama işlemlerini otomatik olarak yapar. Single Volümetrik su yumuşatma sistemleri; tek tanklı, ayarlanan tonaj miktarına geldiğinde cihazı ters yıkama yaptıran sistemlerdir. Single Timer su yumuşatma sistemleri ise ayarlanan zamanda cihazın ters yıkama işlemini gerçekleştirmesi sağlanır.