Sudaki hastalık yapıcı (patojen) organizmaların yok edilmesi veya etkisiz hale getirilmesi için en yaygın kullanılan metodlardan birisi klorlama yöntemidir. Klorlamanın başlıca etkisi, mikroorganizmaların hücre duvarlarının tahribi, hücre zarının geçirgenliğinin bozulması, protoplazmasının yapısının değiştirilmesi ve enzim inhibasyonu şeklinde olmaktadır. Redoks kontrollü, on-off kumandalı, oransal kumandalı olmak üzere klor dozaj pompası çeşitlerimiz mevcuttur. Ayrıca klor dozaj pompalarımızın her türlü kimyasalın basımına yönelik uygun modelleri bulunmaktadır.
Klor Kullanımının Avantajları
Ucuz ve etkili dezenfeksiyon sağlar. Diğer dezenfeksiyon yöntemlerine göre çok düşük kurulum maliyetine sahiptir.
Suda kolaylıkla erir. Rafine (saf) yapısı sayesinde su ile kolaylıkla reaksiyona girer ve tortu bırakmaz.
Düşük miktarlarda bile dezenfeksiyon etkisini kısa sürede gösterir.
Etki süresi uzundur. Dozajdan sonra suda aktivitesini uzun süre devam ettirir.
Klor Dozaj Pompalarının özellikleri
Klor dozaj pompaları tamamen otomatik çalışır. Proje ve ihtiyaç durumuna göre belirlenen çeşitli otomasyon çeşitleri vardır. Bunlar;
Oransal Dozaj Pompası
Klor dozaj pompasına yüzdesel basma torku verilerek çalışır. İstenilen ayarda basma yüzdesi set edilir ve klor pompası bu verilen değere göre suya klorlama yapar.
Debi Kontrollü Dozaj Pompası
Bu tür klor dozaj pompaları geçen suyun debisine göre dozlama yapmaktadır. Önceden set edilen su debisine göre belirlenen klor dozajını yapar.
Redox Kontrollü Dozaj Pompası
Su klorlama sistemlerinde en mükemmel çözümdür. Sudaki bakiye-serbest klor oranı sürekli ölçerek klorlama işlemini yapar. Örneğin sudaki bakiye klor düşmeye başladığında dozlamaya başlar, yükseldiğinde ise dozlama işlemini durdurur. Hassas klorlama işlemini yapan yerler için çok iyi bir klor dozaj pompasıdır.